ابزارهای عمومی مورد نیاز شغل تابلو سازی
منظور از ابزارهای عمومی، ابزارهایی است که علاوهبر شغل تابلوسازی در سایر شغلها و حرفهها نیز از آنها استفاده میشود و حتی افراد در زندگی روزمره خود نیز از آنها استفاده میکنند.
1- متر
همانطور که میدانید تابلوها باید اندازه و سایز مشخصی داشته باشند و حتی اگر تابلو چند سانتیمتر کوچکتر یا بزرگتر باشد، هنگام نصب، مشکل ایجاد میکند. در نتیجه متر یکی از لوازم ضروری این شغل است و برای اندازهگیری ابعاد و قطعات تابلو به یک متر دقیق نیاز است.
2- گونیای فلزکاری
گونیای فلزکاری برای اندازهگیری و برش قطعات تابلو در زوایای مختلف کاربرد دارد. مثلا زاویه کنار تابلو و حروف و اعدادی که قرار است روی تابلو نصب شوند باید بسیار دقیق و منظم باشند تا تابلو ظریف و زیبا به نظر بیاید.
3- مداد
مداد که در زندگی روزمره نیز همه ما از آن استفاده میکنیم یکی از ابزارهای ضروری و بسیار کاربردی در شغل تابلوسازی است. زیرا برای علامت گذاشتن روی متریال و کشیدن اشکال به آن نیاز است. در واقع باید گفت که کشیدن شکل حروف و اعداد روی متریال مورد نظر و علامت گذاشتن روی آنها باعث میشود که برش با دقت و ظرافت بهتری انجام شود.
4- کاتر
کاتر یا تیغ برای برش دادن متریالهای مورد نیاز در ساخت تابلو مانند پلکسی گلاس، چلنیوم، وینیل، اسفنج، پلاستیک و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا کاتر موردنظر باید تیز باشد تا برشها با دقت و ظرافت انجام شود. به دلیل تنوع در ضخامت متریالها، کاتر یا تیغ از نظر ابعاد و سایز انواع مختلفی دارد و هر چه ضخامت متریال بیشتر باشد برای برش آن باید از کاتر بزرگتری استفاده کرد.
5- سوراخ کن
سوراخ کن وسیلهای است که برای ایجاد سوراخها و حفرهها روی تابلوها از آن استفاده میشود. زیرا برای آن که اجزای تابلو بهتر روی هم قرار بگیرند، لازم است که روی سطح متریال یکسری حفره یا سوراخ وجود داشته باشد.
6- چسب
چسب که کار اصلی آن، چسباندن دو قطعه به یکدیگر است از دیگر تجهیزات کاربردی در شغل تابلوسازی محسوب میشود. همانطور که میدانید چسب معمولا انواع مختلفی دارد و بهترین چسب برای ساخت تابلو، چسب ۱۲۳ مایع است. زیرا این نوع چسب در کمترین زمان ممکن با ماده خشک کننده خشک میشود و قدرت چسبندگی بالایی دارد.
7- پیچ گوشتی
پیچ گوشتی دستی و برقی یکی دیگر از ابزارهای مورد نیاز در این شغل هستند زیرا برای سفت یا شل کردن پیچ و مهرههای تابلو و متصل کردن قطعات تابلو از آنها استفاده میشود. پیچ گوشتی از لحاظ سایز انواع مختلفی دارد، چون اندازه پیچها نیز با هم تفاوت دارند و برای هر پیچی باید از پیچ گوشتی مناسب آن استفاده کرد.
8- آچار
آچار جزو ابزارآلات دستی است که در ساخت تابلو مورد نیاز است. زیرا کار اصلی آچار، سفت یا شل کردن اتصالات و پیچ و مهرههای تابلو است و این ابزار مثل پیچ گوشتی کمک میکند که قطعات تابلو بهتر به یکدیگر متصل شوند.
9- دستکش
بدون شک هنگام کار کردن با ابزارهای مختلف مانند کاتر، سوراخ کن، آچار، پیچ گوشتی و… احتمال آسیب دیدن دستها و انگشتان وجود دارد. استفاده از دستکش هنگام کار با این نوع ابزارآلات موجب محافظت از دستها میشود.
10- عینک ایمنی
معمولا هنگام برش دادن و جوشکاری، جرقه و ذرات ریز متریال به اطراف پرت میشود که اگر این ذرات داخل چشم شوند به آن آسیب وارد میکنند. به همین دلیل هنگام برش دادن یا سوراخ کردن متریال بهتر است که افراد از عینک ایمنی استفاده کنند. در نتیجه این ابزار نیز جزو ابزارهای مهم و ضروری در بسیاری از شغلها مانند تراشکاری، نجاری، تابلو سازی و… محسوب میشود.
ابزارهای تخصصی مورد نیاز شغل تابلو سازی
با این دسته از ابزارآلات که در ادامه آنها را نام میبریم یک کار تخصصی مانند برش، فرمدهی، صیقل دادن، متصل کردن فلزات، سوراخ کاری و غیره انجام میدهند.
11- دستگاه لحیم و هویه کاری (ابزارآلات لحیم کاری)
برای ساختن تابلوهایی که جنس آنها از استیل و فلز است از دستگاه لحیم و هویه استفاده میشود. زیرا با این دستگاه به راحتی میتوان دو قطعه فلز را به هم متصل کرد. نحوه عملکرد دستگاه لحیم و هویه به این صورت است که در هویه انرژی الکتریکی به انرژی حرارتی تبدیل میشود و همین حرارت موجب ذوب سیم لحیم خواهد شد و دو قطعه را به هم متصل میکند.
12- دستگاه برش لیزری
دستگاه برش لیزری از پرکاربردترین تجهیزات تابلو سازی است. زیرا این دستگاه انواع متریال مورد استفاده در ساخت تابلو مانند پلکسی گلاس، چلنیوم، ام دی اف، فلز و… را بدون خطا و در کمترین زمان ممکن برش میدهد. در واقع باید گفت که در دستگاه برش لیزری، عمل برش توسط پرتوهای لیزر صورت میگیرد. در نتیجه طرحهای خیلی پیچیده و خاص را که برش دادن آنها با دست زمانبر و غیر ممکن است را به راحتی و به سرعت میتوان با این دستگاه، برش داد.
13- ابزارهای نورپردازی
استفاده از تجهیزات نورپردازی در تابلوها یکی از عواملی است که باعث جذابیت بصری تابلوها میشود. به عبارتی باید گفت که به کار بردن انواع لامپ، تجهیزات روشنایی و نورپردازی در ساخت تابلو باعث میشود که اعداد و حروف روی تابلو هنگام شب یا تاریک بودن هوا نیز مشخص باشند. لامپ ال ای دی و لامپهای نئون یا ریسه نئون فلکسی جزو مهمترین تجهیزات نورپردازی در صنعت تابلوسازی به حساب میآیند.
14- ابزار خم زن دستی
معمولا برای زیبایی و دیده شدن بهتر حروف و اعداد روی تابلوها، آنها را زاویهدار میکنند. ابزار خم زن دستی که به آن زاویه زن دستی هم گفته میشود ابزاری است که به کمک آن حروف را به حالت زاویهدار در میآورند. به همین منظور خم زن دستی یک ابزار مهم در تابلوسازی است. با استفاده از این ابزار انواع متریال کاربردی در ساخت تابلو مانند چلنیوم، پلکسی گلاس، استیل و… را به راحتی میتوان زاویهدار کرد.
15- دستگاه چاپ لارج فرمت
دستگاه چاپ لارج فرمت به دستگاههای مخصوص چاپی گفته میشود که برای چاپ طرحها و نوشتهها در فرمت و سایزهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاههایی مانند دستگاه سالونت و دستگاه اکوسالونت، دستگاه پلات، دستگاه لمینت و دستگاه چاپ بنر چاپ از جمله دستگاههای چاپ لارج فرمت به شمار میروند.
16- پانچ بادی
دستگاه پانچ بادی یکی دیگر از تجهیزاتی است که نام آن باید در لیست ابزار ضروری ساخت تابلو قرار بگیرد. چون این دستگاه در کمترین زمان ممکن، تعداد زیادی سوراخ روی سطح چلنیوم، پلکسی و سایر متریال ایجاد میکند. معمولا سوراخها باعث انعکاس نور در تابلو میشوند و زیبایی آن را دو چندان میکنند و به تابلوهایی که پانچ کاری میشوند، تابلوی پانچی نیز گفته میشود.
17- دستگاه جوش تفنگی
دستگاه جوش تفنگی که در دو نوع برقی و دستی وجود دارد، ابزاری است که برای متصل کردن حروف برجسته چلنیوم به یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد. نحوه عملکرد دستگاه جوش تفنگی به این صورت است که لبهها حروف را ذوب میکند و همین مسئله موجب چسبیدن آنها به یکدیگر میشود. معمولا کار کردن با نوع برقی آن راحتتر بوده و فرایند چسباندن با سرعت بیشتری با آن انجام میشود.
18- خم کن چلنیوم
چلنیوم یک نوع آلومینیوم است که به علت انعطافپذیری آسان و مقاومت خوبی که در برابر آب و هوای مختلف دارد، در صنعت تابلوسازی بسیار پرکاربرد است. برای خمکردن و شکل دادن ورقهای چلنیوم به طرحها و شکلهای مختلف از دستگاه خم کن چلنیوم استفاده میشود. این دستگاه، ورقهای چلنیوم را به آسانی خم میکند و شکل میدهد تا بتوان با آنها انواع حروف برجسته و شکلهای گوناگون را ساخت.
19- دستگاه حکاکی
دستگاه حکاکی از دیگر تجهیزات تخصصی و کاربردی در تابلوسازی است. نحوه عملکرد دستگاه حکاکی به این صورت است که از طریق لیزر یا قلم حکاکی، طرح یا نوشته را بر روی متریال موردنظر حکاکی میکند. از این دستگاه برای حکاکی کردن انواع طرح، حروف و اعداد روی چوب، پلکسی گلاس، فلز و چرم استفاده میشود.
20- لامپهای نئون شیشهای
لامپهای نئون شیشهای در واقع یک نوع لوله شیشهای هستند که داخل آنها با گاز نئون کم فشار پر میشود. عبور جریان الکتریکی از داخل لوله باعث روشن شدن این مدل لامپها میشود. به دلیل جذابیت ظاهری که لامپهای شیشهای نئون دارند، بیشتر کسب و کارها برای ساخت تابلوهای تبلیغاتی خود از این نوع لامپ استفاده میکنند.
محبوبیت لامپهای نئون برای نورپردازی تابلوهای مغازه و انواع تابلوهای تبلیغاتی زیاد است که تابلو نئونهای آماده نیز در بازار وجود دارند.
21- دستگاه نقطه جوش استیل
دستگاه نقطه جوش استیل یک نوع دستگاه جوشکاری فلزات است که در آن فلزات با روش جوشکاری استیل نقطهای به هم متصل میشوند. در واقع این دستگاه به کمک جریان الکتریسیته حرارت تولید میکند و باعث ذوب شدن لبههای فلز در پایینترین نقطه ذوب آن میشود و همین عمل موجب اتصال دو فلز خواهد شد. با استفاده از این دستگاه، پس از جوشکاری آثاری مانند خمیدگی یا انحراف بر روی سطح دو فلز مشاهده نمیشود.
22- دستگاه سی ان سی
دستگاه سی ان سی از دیگر تجهیزات مورد نیاز برای شغل تابلوسازی است. با این دستگاه به صورت کاملا اتوماتیک میتوان بر روی متریالهای مختلف مانند چوب، انواع فلز، پلکسی و… کار حکاکی و برش را با نهایت دقت و ظرافت انجام داد. همچنین این دستگاه قابلیت ساختن حروف برجسته پلکسی، چلنیومی و کامپوزیتی را دارد.
23- فرز انگشتی
فرز برقی یکی دیگر از ابزارهایی است که نام آن در لیست تخصصی ابزارهای مورد نیاز در شغل تابلوسازی قرار دارد. زیرا با این وسیله میتوان کارهایی مانند برش، سایش، صیقل دادن، حکاکی، سوراخکاری و برش بر روی صفحات فلزی، چوبی، پلاستیکی و.. را انجام داد
24- دستگاه چاپ فلکس
فلکس یک نوع متریال شبیه به پلکسی است که به دلیل ظاهر جذاب، قابلیت عبور نور، مقاومت در برابر گرما، استحکام بالا و… از آن برای ساخت تابلو استفاده میشود. برای چاپ انواع طرح و نوشته بر روی این نوع متریال باید از دستگاه دیجیتال مخصوص آن استفاده شود تا رنگ و طرح مورد نظر با کیفیت بالایی روی سطح مورد نظر چاپ شود.
25- دستگاه حروف ساز چلنیوم
کار اصلی این دستگاه ساختن حروف با چلنیوم و آلومینیوم است. برای ساخت حروف با این دستگاه تنها کافی است که از طریق نرم افزار، دستورات لازم به دستگاه اعمال شود. سپس دستگاه به صورت کاملا اتوماتیک و در کمترین زمان ممکن حروف را با نهایت دقت و ظرافت تولید میکند.
26- اره برقی
اره برقی یکی از ابزارهای تخصصی در تابلوسازی است که به کمک آن فرایند برش دادن متریال با سرعت بیشتر و خطای کمتری انجام میشود. اره برقی در مدلهای مختلفی مانند اره عمود بر، اره نواری، اره پروفیل بر و… وجود دارد که با توجه به نوع متریال و نوع کاری که باید انجام شود میتوان مدل آن را انتخاب کرد. برای آشنایی بیشتر با انواع اره برقی به شما پیشنهاد میدهیم که مقاله معرفی 12 مدل اره برقی و روش استفاده از آنها را مطالعه کنید.
27- کاتر پلاتر (دستگاه برش برچسب)
دستگاه کاتر پلاتر یکی دیگر از ابزارآلات تخصصی ساخت تابلو به شمار میرود زیرا این دستگاه انواع طرح دیجیتال را به صورت کاملا خودکار بر روی متریالهای مختلف مثل وینیل، فوم، چرم، کاغذ، انواع برچسب فسفری و برچسب شبرنگ برش میدهد.
این دستگاه در سه نوع مختلف دستی، رومیزی و صنعتی وجود دارد که هر کدام از آنها دارای کاربرد متفاوتی است. مثلا از مدل رومیزی آن تابلوسازیهای نیمه حرفهای که تعداد سفارشات آنها محدود است استفاده میکنند و از مدل حرفهای آن در کارخانجات استفاده میشود. زیرا آنها به صورت حرفهای تابلو میسازند و تعداد سفارشات آنها بالا است.
28- دریل
دریل نوعی ابزار برای سوراخ کردن سطوح مختلف فلزی، چوبی، چلنیوم، پلکسی و… است که در دو نوع دستی و برقی وجود دارد. این وسیله از طریق اعمال نیروی چرخشی روی سطوح باعث ایجاد سوراخ روی آنها میشود. مدلهای جدید دریل به گونهای است که با اضافه نمودن گجتهای مختلف روی آن میتوان کارهای دیگری مانند برش کاری، باز و بستن پیچها، صیقل دادن و پولیش کاری را با آن انجام داد.
29- کامپیوتر
در حال حاضر با توجه به پیشرفت تکنولوژی، طراحی اشکال تابلو و مدیریت دستگاههای تابلو سازی مانند دستگاه سی ان دسی، دستگاه لیزر، دستگاه حروف ساز چنلیوم و.. از طریق نرم افزارهای مخصوص انجام میشود. در همین راستا برای اجرا کردن این برنامهها به یک کامپیوتر نیز نیاز است و کامپیوتر هم باید در لیست تجهیزات ضروری تابلوسازی قرار میگیرد.
30- دستگاه وکیوم
دستگاه وکیوم یک دستگاه تمام اتوماتیک است و برای تولید حروف و اعداد برجسته سه بعدی استفاده میشود. نحوه کار کردن دستگاه وکیوم به این صورت است که الگو یا همان قالب حروف یا اعداد را به همراه ورقهای پلکسی داخل آن قرار میدهند. سپس دستگاه، حرارت ایجاد میکند و همین حرارت موجب میشود که ورقهای پلکسی به شکل قالب اولیه در بیایند و حروف یا اعداد برجسته ساخته شوند.